Over Kunst na kanker

A New Beginning  ©Ellen Selder Berens

 

Warm welkom op deze site voor beeldende expressie rondom kanker.

Mijn naam is Ellen Selder Berens, oprichter van Kunst na kanker. De kracht en helende werking die uit gaat van creativiteit is voor velen aanleiding om expressie te geven aan dat wat kanker met je doet. Kanker is altijd aanleiding voor verandering en verlies. Verlies dat niet begint bij overlijden, maar lang daarvoor, bij leven.

Ellen Selder Berens

Ik heb geleerd niet bang te zijn voor verandering, maar anders naar de situatie te kijken. Zonder verandering waren er geen vlinders.

De diagnose ongeneeslijk kanker  had direct invloed op mijn manier van schilderen. Alles veranderde, mijn lichaam liet me in de steek, mijn dagen werden bepaalt door controles in het ziekenhuis, niets was meer het zelfde. Als gevolg van deze veranderingen was ik genoodzaakt andere keuzes te maken dan ik tot dan toe deed. Een zoektocht in een woud van emoties volgde. Emoties van hoop en angst speelden door in mijn schilderijen. Ik haalde moed en hoop uit deze creatieve afleiding waarmee ik de dag door kon komen.

We zijn nu vele  jaren verder en ik kan wel zeggen dat beeldende expressie voor mij werkt als het beste medicijn, tot op de dag van vandaag. Het maakt dat er een goede balans is tussen mijn draaglast en draagkracht. En dat gun ik iedereen. Ik zie het als mijn missie om anderen kennis te laten maken met de helende werking van beeldende expressie. Om jou te laten zien hoe je verder kunt als je verstrikt bent geraakt  in het woud van emoties.

Waarom is beeldende expressie rondom kanker zo belangrijk? De impact van kanker raakt tot in de kern van je fundament. De bodem wordt onder je voeten weggeslagen. Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een manier om om te kunnen gaan met de emoties die kanker teweegbrengt.

Het is niet de vraag “Hoe kan je het voorkomen”? maar de vraag “Hoe ga je ermee om, hoe sta je op en loop je weer verder”.? Beeldende expressie vanuit verwerking van kanker gaat niet alleen over het maken van kunst, het maakt wat onbesproken is bespreekbaar en het onzichtbare zichtbaar.

‘Als je je gezicht wil zien gebruik je een spiegel, als je je ziel wil zien een kunstwerk‘,           George Bernard Shaw

Ellen Selder Berens

Door beeldende expressie kun je jezelf helen en je veerkracht vergroten.  Veerkracht is het vermogen om te kunnen gaan met onvermijdelijke tegenslagen, waarna er veranderingen zijn in de dagelijkse structuur en er minder zekerheden zijn.

Het is vooral belangrijk om weer vooruit te durven kijken, verder dan vandaag. Beeldende expressie rondom kanker (verwerkingskunst) is een mooie manier om erkenning te geven aan je verliezen en gevoelens van hoop en daarnaast het gevoel hebben dat je weer de regie in eigen hand neemt.

 

Visie Kunst na kanker heeft een tweeledige betekenis. Het is levenskunst als je de veerkracht toont die nodig is om verder te gaan na kanker, dat heeft  te maken met vertrouwen, met durf, liefhebben, creativiteit en met je eigen leven leiden, met je totale mens-zijn. Het is beeldende kunst als je met het hoofd en je handen maakt wat er leeft in je hart.

Doelstelling Deze is ook tweeledig. Als oprichter en Beeldend begeleider wil ik mensen die geraakt zijn door kanker stimuleren en begeleiden in hun proces van beeldende expressie.  Daarnaast wil ik de kunstwerken van mensen die behoren tot deze doelgroep samen brengen om er exposities mee in te richten. Bij verkoop wordt een deel van de opbrengst gedoneerd aan een organisatie die zich inzet voor het welzijn van mensen met kanker. Door verbindend en inspirerend te zijn hoopt Kunst na kanker hier een steentje aan bij te dragen.

Herken jij je hierin en wil jij begeleidt worden met beeldende expressie rondom kanker ? Of ben je al verder en maak jij al met je hoofd en handen wat er leeft in je hart? En ben je bereid met jouw kunst te verbinden, exposeren en bij te dragen aan een goed doel ten bate van mensen met kanker? Dan nodig ik je van harte uit om te reageren.

Met warme groet, Ellen Selder Berens

Beeldend begeleider