Creatieve coaching

Wil jij  vormgeven aan je emoties rondom kanker maar weet je niet hoe?

Ellen Selder Berens

Door met je hoofd en handen te maken wat er speelt in je hart geef je betekenis aan het veranderende leven na kanker. Intuïtief creëer je een beeld dat laat zien hoe jij je voelt op dat moment. Dat beeld is altijd goed, het is jouw beeld, het is een uniek beeld.

Beeldende expressie is een andere manier om met emotie om te gaan. Het is een mooie manier om een ingrijpende gebeurtenis een plek te geven, dat geeft weer ruimte in je hoofd en helpt je om door een moeilijke fase heen en zo in je eigen kracht te komen. Als creatief coach begeleid ik je graag hierin, het is geen therapie maar ik loop een eindje met je mee om je handvatten te geven waar je mee verder kunt. Samen zoeken we naar een geschikte creatieve werkvorm die bij je past. Ook al heb je geen ervaring met deze technieken, schroom dan niet. Niets is fout. Je zal verbaast staan over het beeld dat ontstaat vanuit jouw innerlijke symboliek.

“Het is wetenschappelijk bewezen dat creatieve expressie invloed heeft op het brein en zo bijdraagt aan het welzijn en de manier waarop je omgaat met datgene wat je overkomen is. Je ervaart meer grip op je situatie en op je leven. Je geneest er de ziekte niet mee maar je behoudt zoveel mogelijk de regie over je leven en een stukje autonomie’. Bron: Prof. Dr. Scherder

Expressie vanuit verbeelding is een vorm van denken of handelen, waarbij het gevoel mede bepalend is voor het verloop. In mijn workshops maak je keuze uit de volgende creatieve werkvormen waarbij het belangrijk is dat je een vorm kiest wat aansluit bij wat je leuk vind. Dat werkt motiverend. Ik maak in mijn workshops gebruik van Symboolkaarten, behorende bij de Verbeeldings Toolkit 3.0 speciaal ontwikkelt  voor mensen met kanker en chronische ziekte, ter versterking van hun welzijn.

“Mensen bezitten een zelfversterkend vermogen. Om mensen met kanker te helpen dit te mobiliseren is de Verbeeldings Toolkit ontworpen met als doel het versterken en vergroten van draagkracht en veerkracht in moeilijke tijden en herstel. Het wordt steeds meer bevestigd door wetenschappelijke bevindingen in de neuropsychologie dat de verbeelding hierin een centrale rol vervult. Door verbeelding en creativiteit schakel je de kracht in van je geest en ga je je eigen zelfversterkende vermogens benutten. Het kan je emotionele evenwicht en welbevinden, je rust en zin in het leven aanzienlijk bevorderen. Het bijzondere van de verbeelding is dat het vrijheid en ruimte geeft aan wat er in je leeft en voor wat je nodig hebt of verlangt.” Bron: Verbeeldingstoolkit 3.0 Jan Taal

  • Schilderen
  • Tekenen/taal
  • Boetseren

Bij twee-dimensionale beelden is de vorm zichtbaar door lijnen en vlakken, zoals schilderijen en tekenen.

Bij drie-dimensionale beelden zijn de vormen niet alleen zichtbaar, maar ook tastbaar, zoals bij het werken met klei.

 

=========================================================================

Schilderen: Je schildert met waterverf op canvas of papier. Je maakt hierbij gebruik van de Alla Prima techniek, nat in nat. Deze manier van schilderen is expressief en rustgevend en maakt het gemakkelijker om bij je gevoel te komen.

Tekenen en Taal:  Je tekent vrij vanuit je verbeelding, je volgt je gevoel. Door te beschrijven wat je hierbij ervaart, worden woorden een onderdeel van je expressie. Ze vormen een geheel met het beeld van de tekening.


Boetseren: Je maakt van klei een vorm waarbij je gevoelsmatig geleid wordt door je innerlijk beeld, zonder jezelf een prestatie op te leggen.

 

i.v.m. het Corona-virus is mijn Atelier ingericht volgens de richtlijnen van het RIVM, waardoor er ruimte is voor maximaal 4 personen per bijeenkomst.

Richtlijnen in het Atelier:

Houd minimaal 1.5 mtr afstand van elkaar.

Handen wassen voor aanvang van de activiteit.

Tijdens de activiteit kan er gebruik gemaakt worden van hygiënedoekjes en/of desinfecterende gel. Er zijn ook plastic handschoenen aanwezig.

Ik verzoek je niet naar het Atelier te komen indien je last hebt van koorts, verkoudheid, hoesten of niezen, mocht je toch moeten niezen, doe dit dan in je elleboog. Papieren zakdoekjes zijn aanwezig.

Samen zorgen we voor een zo veilig mogelijke werkomgeving, waardoor je je totaal kan ontspannen.

=======================================================================

Workshop Beeldende expressie rondom kanker

Deze workshop bestaat uit 2 bijenkomsten van 09.30 tot 11.30 uur.

Locatie Atelier Kunst na kanker, Johan Frisostraat 9 5671 XL Nuenen

Tarieven: Inclusief materiaal, koffie en/of thee

groep €20,00 p.p (minimaal 2 maximaal 3 personen)

===========================================================================

Kunst na kanker voor creatieve coaching bij kanker en verlies

Individuele begeleiding beeldende expressie bij kanker en verlies.

individueel € 25,00 per dagdeel van 09.30 uur tot 11.30 uur. Inclusief materiaal, koffie en/of thee.

Individuele workshop voor beeldende expressie bij kanker en verlies.

Een symbool is een betekenisdrager. Door verbeelding schakel je de kracht van je geest in. De verbeeldingsoefeningen brengen je in contact met een diepere laag in jezelf, wat ongekende krachten en inspiratie kan brengen. Met gebruik van materialen ga je dat beeld kleur en vorm geven. Wat ontstaat is een uniek beeld, je zal verbaasd zijn van wat er ontstaat vanuit jouw innerlijke symboliek. Je hebt geen ervaring nodig in creativiteit als je met je hoofd en je handen maakt wat er leeft in je hart. Dat kan in een tekening, schildering of kleivorm.

Wil jij een stem geven aan je emoties en gevoelens en wil jij werken aan een betere balans tussen je draagkracht en draaglast door middel van beeldende expressie? Als deelnemer bepaal je zelf hoeveel creatieve sessies er nodig zijn om zelfstandig door te gaan. Ik reik je de mogelijkheden aan en begeleid je graag hierbij.

Neem bij vragen vrijblijvend contact met me op via het contactformulier op deze site. Ik zal zo snel mogelijk contact met je opnemen. Samen bespreken we de mogelijkheden binnen je persoonlijke situatie.

Met warme groet,

Ellen Selder Berens

Oprichter Kunst na kanker, ervaringsdeskundige en Gediplomeerd creatief coach bij kanker en verlies.