Over Ellen

 

 

Welkom

Ellen Selder Berens

Ellen Selder Berens (1960) is naast oprichter van Kunst na kanker  ook Beeldend kunstenares en maakt verwerkingskunst. Zij leerde in 1997 de eerste schilder technieken aan de Academie voor Schone kunsten in Arendonk. Later studeerde zij Creatieve therapie  en Verlieskunde aan het Centrum voor Verborgen Verlies Alphen a/d Rijn.

Na haar studie Agogisch Cultureel Werk was Ellen werkzaam in de psycho-geriatrie en somatiek als activiteitenbegeleidster.

 

 

 

Ellen Selder Berens

Ellen  “Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk en helend beeldende expressie kan zijn in het proces van ziekte, verwerking en acceptie. Eind 2002 kreeg ik de diagnose ongeneeslijke kanker.

Mijn wereld stond stil , het grote verlies was begonnen, verlies van veiligheid, identiteit en verlies van toekomst. De verliezen in mijn leven zijn aanleiding geweest om op zoek te gaan naar mezelf, naar wie ik werkelijk ben en wil zijn. Dat is soms confronterend, wat je niet onderzoekt, levert ook geen probleem op.

Met beeldende expressie maak ik met mijn  hoofd en handen wat er speelt in mijn hart en zet  gevoelens van hoop, angst, boosheid, verdriet en vreugde om in beeld, kleur en vorm. Het werkt als een synoniem voor mijn dagelijkse leven met kanker. Tijdens het schilderen ben ik druk met het oplossen van problemen. Soms moet ik mijn plan aanpassen, hier iets meer, daar iets minder, flexibel zijn. Kijken en reageren op wat eraan vooraf is gegaan.

Ellen Selder Berens

Coping Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk en ik nam me voor een manier te vinden om om te kunnen gaan met alle verandering en bijkomende emoties. Schilderen bleek mijn houvast en uitweg.

Ik richt me meer op mijn mogelijkheden, dan op mijn beperkingen. Ongeneeslijke kanker betekent voor mij een terugkerend proces van bewust relativeren, erkennen en verwerken. Van vertrouwen , doelen stellen, stilstaan, vallen en weer opstaan. Ik sta altijd een keer vaker op dan ik ben gevallen, bij wijze van spreken.

Immunotherapie biedt me weer een leven met perspectief. Naast geluk heeft mijn denkkracht, doorzettingsvermogen èn beeldende expressie me gebracht naar waar ik nu sta. Positief realistisch en iedere dag blij met dat wat is.

Met warme groet, Ellen Selder Berens

Beeldend begeleider